Voor Opa's & Oma's

Opa's en Oma's 


Een goede relatie met stiefzoon, stiefdochter en/of stiefkleinkinderen gaat niet vanzelf. Als opa en oma en nieuwe schoonouders moet je hier een beetje moeite voor doen. Het begint met het openzetten van je hart. Dit is de meest essentiële handeling die je vanuit deze bijzondere positie kunt doen. 

Ten aanzien van kinderen is het vaak ook de meest gemakkelijke. Kinderen komen je hierin namelijk al tegemoet. De meeste kinderen zullen, als ze zich geaccepteerd voelen, zonder veel moeite hun “nieuwe” opa en oma in hun hart sluiten. Als de opa en oma vervolgens ook echt interesse tonen in het kind en zijn of haar verleden (ook goed voor de band met de moeder of vader van de kinderen), is de basis voor een goede relatie gelegd.

Ten aanzien van de nieuwe partner kun je het als lastiger ervaren om je open te stellen voor de nieuwe situatie en de daarbij horende nieuwe familieleden. Vaak heeft dit te maken met oud zeer over de scheiding of het verlies van de vorige schoonzoon of schoondochter. 
Sommige opa's en oma's kunnen een dermate drempel ervaren dat zij deze relaties bewust of onbewust tegenhouden. 

De stief-kleinkinderen, de nieuwe partner van zoon of dochter, worden genegeerd en niet geaccepteerd. Op verjaardagen en andere sociale gelegenheden brengt dit spannende momenten met zich mee. Voor de stiefkinderen is dit, naast de “echte” kleinkinderen, vreselijk. Zij doen immers niets verkeerd, ze zijn wie ze zijn en zij hebben niet voor deze relatie gekozen. Zij willen alleen geaccepteerd worden zoals ze zijn, los van een bloedband.

“Stiefkleinkinderen voegen iets toe aan de familie”

Het onbewust dan wel bewust kinderen buitensluiten en niet toe te laten in je familie, kost meer energie dan gewoon genieten van deze kinderen. Stiefkleinkinderen vormen geen bedreiging maar voegen juist iets toe aan de familie.

Door middel van coachingsgesprekken help ik u met het al deze thema's. 
Share by: